Ohjeita

Välityksenlaskentaohje!


Tärkeä!

Vetävän perävaunun välityksen laskenta ajovoimanotto päällä:

Traktoriin laitetaan perävaunu perään ja sillä ajetaan niin, että kärryn kardaani (B) pyörii esim. 20 kertaa. Yhtä aikaa traktorin ulosotosta (A) lasketaan sen pyörimät kierrokset. Traktorin ulosotosta otetaan huomioon osakierroksetkin. Tulos tarkistetaan muutaman kerran. Tällöin matkaa (X) ei tarvitse tietää ja vältytään turhilta mittavirheiltä. Näillä kahdella luvulla saadaan tarkka välitys käytännössä.

Tuloksen tarkentamiseksi välykset voimansiirrosta pitää poistaa ajamalla eteenpäin. Rengasmuutokset tai renkaiden uusinta pitää suorittaa ennen laskentaa, jos näin on aikeissa. Rengaspaineet pitää olla ne joilla yhdistelmällä ajetaan normaalisti, koska renkaan säde muuttuu paineen mukaan ja vaikuttaa näin välitykseen. Jos välitys on uudelleen laskennassa jonkun muutoksen takia niin vanha sopimaton vaihde on poistettava ulosoton ja perävaunun kardaanin välistä.

Jos ei ole ajovoimanottoa, pitää katsoa ohjekirjasta ulosoton kierrokset/ moottorikierrosluku esim. 1000r/min / 1990r/min, jonka jälkeen katsotaan sopiva vaihde km/h esim. hidas kakkonen 3,5 km/h ja katsotaan onko taulukko ilmoitettu samalle rengaskoolle, kun mitkä ovat alla. Peräkärryn kardaanilta lasketaan 10m matkalle kierrokset.

 Lataa välityksenlaskentalaskuri (Excel taulukko)

 


Kytkimen asennus, Hp5 ja Hp6 vaihteiden tuenta

Asennusohje (PDF)

ASENNUSOHJEET